La pasta dels catalans. Visita a la fàbrica Pastes Sanmartí

AntonellaBotigues, Botigues i restaurants 26 Comments

Compartir aquesta entrada

Fa uns mesos em va arribar un email que deia així:

Tot collonut però la pasta… Per què italiana si tenim la millor a casa nostra?
Des del 1.700 fem pasta, 9 generacions ens avalen.
Apa, salutacions.
Pasta Sanmartí

I vaig pensar, això s’ha de veure!
Ens ha costat trobar un dia però al final vam poder quedar en Carles Sanmartí i jo i la visita de la fàbrica de Pastes Sanmartí va ser sorprenent.

Quan hi arribes, just al costat de la Esglesia de Santa Maria de Caldes de Montbui, mirant l’entrada diries que es tracta d’un restaurant més que una fàbrica de pasta si no fos per el galet gegant que hi han penjat.

 

A l’entrar és com fer un salt endarrere en el temps. Els processos manuals, les instal·lacions antigues, la fusta…

La producció comença amb aquesta pastadora (que té 68 anys) que mescla la sèmola de blat amb l’aigua termal de Caldes, les úniques dues matèries primeres utilitzades.

Aquest tipus de producció amb ús exclusiu de sèmola i aigua és la clau que garanteix l’èxit de la seva línia de pastes sense ou, destinada sobretot a persones al·lèrgiques.

La massa obtinguda passa per un motlle. En aquest moment feien espaguetis.

Aquest és un motlle per galets.

Una vegada feta, la pasta es posa als suports apropiats i passa a l’àrea d’assecatge, en armaris de fusta.

Els pistons

Els fideus

Els espaguetis

Els formats més petits, Meravella, Blat, Lletres, s’han d’assecar en aquesta màquina que els manté en moviment, si no s’enganxarien.

La temperatura de l’àrea d’assecatge es manté costant a 30 graus i la humitat entre els 40 i el 50%.

Si no hi ha prou humitat, aquesta màquina ho soluciona (una olla plena d’aigua amb una bombona de butà).

Després de 48 hores la pasta ja està seca i es passa a la fase d’embalatge.

Un dels pocs procés automatitzats que s’han introduït darrerament és l’embalatge d’algun formats de pasta.

Els fideus o els espaguetis, encara s’empaqueten a mà.

La producció limitada és el que garanteix la qualitat del producte que no es pot comparar, m’explica en Carles, amb la de la pasta fabricada a escala industrial.
Pastes Sanmartí ofereix 52 tipus de pasta i fabrica al voltant de 1.500 quilos al dia de pasta. La temporada d’activitat més forta és ara, quan es produeixen els galets de Nadal.

La pasta Sanmartí es pot trobar en botigues de productes especialitzats i es pot demanar via email a través de la seva web. Em comentava la Berta, filla d’en Carles, que pertany a la novena generació i que s’ocupa de l’àrea comercial, que aviat tindran una botiga online.

Les instal·lacions es poden visitar. Hi organitzen visites guiades tots els dimarts des del febrer fins l’abril. Cal reservar. I obren els diumenges per la venda directa, així que si penseu fer una excursió a Caldes de Montbui recordeu-vos que si voleu podeu comprar directament a la fàbrica.
Jo no hi havia estat mai a Caldes de Montbui és un poble molt maco, ple d’història i molt interesant de visitar.
Només he fet un parell de fotos. Aquesta és la Font de Lleó on surt aigua a 72º.

I un safareig públic, amb aigua calenta, que encara es fa servir.

I aquí s’acabat la meva visita. Per un caminet m’en torno cap al cotxe.

Un agraïment molt especial al Carles per la seva invitació i per ser un gran amfitrió.

Actualizació

Per qui m’ho demanava, aquest és el llistat de les botigues on podeu trobar la pasta Sanmartí:

A tots els supermercats Sorli Discau

Barcelona

  • SR. GARCIA  MERCAT DE LA MERCE  PDA. 270
  • SR. GIMBERT MERCAT ST. ANDREU  MERCADAL 15
  • SR. PUIG GRAN SANT ANDREU 147
  • SR. SARDA  MERCAT FELIP II PDA. 3-9
  • SR. GARCIA  LEPANTO  344
  • SR. CALAM  VALENCIA 341
  • SR. HOSTELLEGUM  MERCAT EL NINOT PDA. 19
  • SRA. A. SUBIRATS  SEPULVEDA 167
  • SRA. L. GOMEZ MERCAT ST. ANTONI PDA. 8
  • SR. LUDOMAJO TRAVESERA LES CORTS 365
  • SRA. T. MARTI  VALLESPIR   46
  • SR. LA GARRIGA  JACINTO BENAVENTE  8
  • SR. ESTANYOL. MERCAT GALVANY PDA. 230

El Prat de Llobregat

  • SR. PUJAL C/ FERRAN PUIG 34
  • SRS. LA LLAR DEL PERNIL C/ FERRAN PUIG 55
  • SRA. ROSARIO CALER C/ RAMON ROGER 5

Viladecans

  • SR. EDUARD VILA C/ CATALUNYA 29
  • SRA. PEPITA OLIVE C/ ANGEL GIMERA 15

Castelldefels

  • SRS. ALVAREZ RIBE (LA ROSITA) AVDA. 300 36-38

T'ha agradat? Comparteix-ho!

Comentaris 26

  1. Quin gran reportatge!
    Caldes és maquíssim…i jo he he tingut els c**** de tapar la font d’aigua calenta fent pressió amb la mà… Repte que han de passar els que volen ser del poble.

    Quina gran feina Anto!!! Gràciessss!!

    Toni

  2. Hi ha la possibitat de fer una vista? Està força bé! La veritat m’agradaria poder fer intercanvis de oneixement per al meu restaurant. Gràcie.

  3. Post
    Author
  4. Post
    Author
  5. Dons mira fa dos anys que la consumim a casa, la vaig descobrir a la botiga del sindicat agrari a Arenys de Mar. Es molt bona i es veritat ni punt de comparació amb les de us habitual. El meu avi matern va ser un del pioners a la comarca del valles ( a Llerona) que va tenir pels anys cinquanta una petita fabrica de pasta.

  6. Post
    Author
  7. No sabia que es pogués visitar! Hi havia anat a comprar, però ara que sé que hi puc anar a xafardejar, no m’ho deixaré perdre!!!
    Gràcies per la info. 🙂

  8. Post
    Author
  9. Pingback: Concurs de Nadal, la guanyadora és… | La pasta per als catalans

  10. Pingback: Ferran Sala Casasampere » Concurs de Nadal- patrocinat per Pastes Sanmartì

  11. Pingback: Tots convidats a la presentació del llibre! | La pasta per als catalans

  12. M’agradat el reportatge de l’espai terra i miraré d’anar-hi a veurer-ho in sito

  13. Post
    Author
  14. Post
    Author

    Hola Rosamaria,
    em comenta una seguidora “juraria que hi ha una botiga al carrer Santa Maria, on venen menjar preparat i pasta de qualitat, on en tenen… però no recordo el nom!”
    Si és així ja ens ho diràs.
    Molts records!

  15. Post
    Author
  16. Aquest matí hem estat fen la visita,es interesant i fa goig sentir al Carles i la seva pasiò per la feina ben feta.

  17. Post
    Author
  18. Pingback: Tots convidats a la presentació del llibre! | La pasta per als catalans

  19. jo estic contentisma de poguer menjar pasta, soc alergica el ou, ara puc menjar pasta, sols que els sorlis Discaus no la trobo, al final a una botigueta un xic lluny pero val la pena , es bonisma gracias, si que m’agradaria un dia visitar la fabrica pero no se com ?

  20. Post
    Author

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *