Limoncello i que fer amb les llimones que sobren

AntonellaPlats napolitans tradicionals, Postres, Vegetals, Vegetarianes 21 Comments

Compartir aquesta entrada

Ja està fet el limoncello per aquest any. Ara a reposar uns mesos i per el final de l’estiu estará al punt. Ens toca acabar el de l’any passat.

Fer el limoncello és molt fàcil. El més difícil és trobar l’alcohol, que ha de ser mínim de 90º i per preparacions alimentaries, o sigui el de la farmàcia no.
A Itàlia es pot comprar a tot arreu, això sí és caríssim, de mitjana 16€ per litre.
Jo només en trobo a Andorra, per el modest import de 3€ al litre (si el compreu en ampolla de vidre d’un litre, si no és encara més barato).
Aquestes són les dosis de la meva avia, la nonna Antonietta.
Si busqueu per internet hi trobareu diferents mides, però el meu és aquest, fort i no massa dolç.

limoncello

Ingredients

  • 10 llimones no tractades, bastant grans i amb la pela gruixuda
  • 1 litre d’alcohol
  • 1 litre d’aigua
  • 800 g de sucre

Primer de tot renteu les llimones i peleu-les amb un pelapatates.
És important treure només la part groga de la pela.
En un contenidor preferiblement de vidre amb tapa hermètica poseu a macerar les peles amb l’alcohol per un mínim de 15 dies fins a un mes.

Despres d’un mes veureu que l’alcohol s’ha tornat groc i les peles blanques i serà el moment de preparar xarop.

limoncello

Poseu l’aigua i el sucre i l’aigua en un cassó i escalfeu-ho amb la flama baixa. Millor que no arranqui el bull, simplement voleu que el sucre es desfaci.

Mentrestant passeu l’alcohol per un colador i poseu-lo en un bol. Quan el xarop estigui tebi, aboqueu-lo al bol amb l’alcohol, remeneu-ho i ja el podeu posar en les ampolles, però l’haureu de filtrar abans.
Folreu un embut amb cotó fluix i amb un cullerot filtreu el limoncello a poc a poc. Totes les impuritats quedaran al cotó fluix.

Preparant les ampolles de #limoncello per els amics del Via Lliure amb les existències de l’any passat. Cin cin!

Una foto pubblicata da Antonella Speranza (@pastacatalans) in data:


Ja casi el teniu! El licor ha de reposar 4-5 mesos. Quan el passeu de l’ampolla on el guardeu a l’ampolla que utilitzareu per servir-lo, torneu-lo a filtrar amb el cotó fluix (com més vegades es filtri, quedarà més clar).
Es serveix fred (jo tinc l’ampolleta al congelador) i si voleu en gots també molt freds.

En aquesta foto podeu veure la diferencia entre un limoncello recent fet, molt groc i un que ha reposat, que a poc a poc es fa més transparent.
Quan el voleu posar al congelador l’haureu de tornar a filtrar amb el mateix sistema. Més es filtra, més maco queda.

Three shades of #limoncello: 2015, 2014, 2013. Més reposa, més transparent queda

Una foto pubblicata da Antonella Speranza (@pastacatalans) in data:

Després del primer pas, a la nevera tindreu 10 llimones sense pela que es moriran de fastic després d’una setmana, doncs com es poden aprofitar?

L’amanida de llimones és un clàssic de la Costiera Amalfitana i per fer-la s’utilitzen llimones que tenen la part blanca molt gruixuda. Es pelen deixant la part blanca (i nosaltres ja tenim les llimones pelades així perquè hem fet el limoncello), es posen en un bol i s’amaneixen amb oli, sal grossa, julivert picat, un bitxo i si voleu una mica d’all.

En fem xarop: exprimiu les llimones i poseu en un cassó els suc obtingut i la mateixa quantitat de sucre. 100 ml de suc i 100 gr. de sucre per exemple. Amb flama no massa forta deixeu que el sucre es desfaci sense que arrenqui el bull. Aquest xarop es pot guardar a la nevera per 2 o 3 mesos i es fa servir diluït amb aigua com a beguda refrescant, per banyar un pa de pessic, per lo que voleu.

En fem glaçons: congelem el suc de les llimones i fem servir els glaçons per acompanyar un te fred o per lo que serveixi.

En fem sorbet, la recepta aquí.

En fem melmelada.
Ingredients per la melmelada de llimones de la Bianca (la mamma!)

  • 500 gr. de llimones pelades
  • 500 gr. de sucre
  • 100 gr. d’aigua

(la proporció és la mateixa quantitat de polpa de llimones i de sucre i 20 ml d’aigua per cada 100 gr. de polpa)
La melmelada es fa com a qualsevol altra, però les llimones hauran d’estar en remull per 24 hores. Després poseu-les en un cassó cubertes d’aigua i quan arranca el bull escorreu-les i guardeu l’aigua de cocció. Ara sí, llimones i sucre i aigua (feu servir la que heu guardat) en un cassó i remenar, remenar, remenar. Que no es torni fosca. Abans de posar-la als pots jo la deixo refredar per mirar com ha quedat de textura. Si és massa gelatinosa la torno a escalfar i hi afegeixo una mica més d’aigua. Si ha quedat bé la torno a escalfar i quan arrenca al bull els poso als pots, tanco i cap per avall perquè facin el buit fins que es refredi.

Es guarda en pots esterilitzats. Els pots i els taps s’han de bullir i deixar assecar a l’aire.

Fem receptes de pasta!
Per exemple aquests espaguetis amb musclos i llimona o uns paccheri amb crema de coliflor o les fettucce amb llimona.

Fem postres!

Una sbriciolata amb crema de llimona

 

Visualizza questo post su Instagram

 

#esmicolada amb crema de llimona ?#lemonpie #sbriciolata

Un post condiviso da Antonella Speranza (@pastacatalans) in data:

O una coca sense ous i sense mantega.

limoncello

La recepta no és meva, és la d’aquest vídeo i va quedar perfecta, molt esponjosa i perfumada.
La única diferencia amb el vídeo és que jo he fet servir suc de llimona natural i clarament no he posat la ratlladura de llimona a la massa.

Si plou ja estareu entretinguts aquest cap de setmana! Records!

T'ha agradat? Comparteix-ho!

Comentaris 21

  1. A vegades he comprat alcohol d’aquest en algun celler de confiança… arrufen una mica el nas, però te l’acaben venent (i més o menys al preu que dius tu d’Andorra). No és legal, però…

  2. Doncs quina llàstima tenir que anar a Itàlia o Andorra a buscar aquest alcohol. Jo crec que s’ha de puguer trobar a Barcelona si o sí, en alguna botiga especialitzada, o al Makro o alguna cosa així. M’encantaria fer limoncello a casa meva, sempre m’ha agradat per acabar de dinar fer un chupito:D

    1. Post
      Author
  3. Hola Antonella, acostumo a donar un cop d’ull a les tevés publicacions i ara que he aconseguit l’alcohol estic interessada en fer el limoncello segons la teva recepta pero em queda el dubte de si la graduació que tindrà el licor resultant será molt elevada. He llegit altres receptes i l’aigua que utilitzen és 3 l. en lloc d’1l com dius tú.
    Moltes gràcies per la teva atenció.

    1. Post
      Author

      Hola Josefina,
      la recepta meva és la que sempre hem fet a casa i és la més comuna. Un limoncello amb 3l d’aigua i 1 d’alcohol no quedaria aigua fresca amb perfum de llimona? 🙂
      El meu és fortet, però normalment agrada, ningú dels catalans que l’han tastat l’ha trovat massa fort…
      Ja diràs com queda!

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author
  4. Gràcies Antonella per la teva recepta, surt molt bo!
    Si es troba alcohol (esperit de vi en català) a Barcelona és molt car a uns 20 € el litre i no és molt legal. A mi me’l venien d’estraperlo per confiança. Quan sé que coneguts van a Andorra els faig dur d’allà, però compte amb la frontera perquè hi ha un màxim de litres per dur alcohol de tot tipus. Bé això ja se sap o es pregunta. Ara no sé si és ven a Barcelona o per Catalunya legalment ja que els qui fan ratafia a casa a Girona, per exemple, on el comprèn l’esperit de vi?

    1. Post
      Author
  5. Moltes gràcies per la recepta! És la tercera vegada que en preparo i realment queda molt i
    Molt bo! Aquesta vegada però, el veig més fosc… en breu ja l’hauré de filtrar així que a veure si també ha quedat bé.

    1. Post
      Author
  6. Antonella tinc 3 litres d’alcohol a 45 graus. Creus que servirà? O hauré de fer alguna modificació. També tirant d’amics m’arriben els 5 litres de 96 graus d’Andorra.

    1. Post
      Author

      Hola! Si fas servir els de 45 graus hauràs de posar menys aigua i menys sucre… s’hauria d’anar provant… Si fas servir les mateixes dosis no quedarà gens fortet i resulterà massa dolç.
      Amb el d’Andorra queda perfecte. Envia fotos! 🙂

  7. Fruit del confinaments varis i d’un llimoner que va treure un munt de llimones acabem de tastar un limoncello increïble. Moltes gràcies.

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *