Pasta amb figues i rocafort

AntonellaMafaldine, Pappardelle, Reginette, Salses, Vegetals, Vegetarianes 2 Comments

Compartir aquesta entrada

Aquest és un plat que no m’hauria mai atrevit a fer si no tinguessis un bloc de pasta. Potser si l’hagués trobat en un menú de un restaurant a Itàlia sí que l’hagués triat per curiositat, però a casa mai. Perquè? Perquè per com cuino jo la combinació figues i pasta és massa innovadora. Potser us heu fixat que les meves receptes, encara que siguin bastant variades, sempre son molt tradicionals. Hi alguna recepta original meva però normalment son receptes conegudes i freqüents en la nostra cuina. No hi trobareu cap especia particular o massa ingredients diferents en un sol plat o ingredients que no provinguin de la cuina tradicional de casa meva. I no vull dir que això sigui bo, segurament és una meva limitació.
Tot això per dir que quan veig veure aquestes figues tan maques a la parada del mercat, m’ho vaig pensar unes quantes vegades abans de combinar-les amb la pasta.
He buscat per internet i he trobat uns quants plats, cap que m’acabava de convèncer, així que la versió final és meva i ha sortit prou bona da guanyar un lloc al bloc. El contrast del rocafort amb el dolçet de les figues m’ha agradat força.

Ingredients per a 4 persones

  • 320 gr. de mafaldine (curtes o llargues és el millor format per aquesta recepta. Le pappardelle, una tallarina molt ampla també)
  • 12 figues
  • 120 gr. de rocafort
  • 80 gr. de ricotta
  • mitja ceba petita
  • 50 gr. mantega

Preparació

Peleu les figues i talleu-les en 4 parts. En una olla ampla foneu la mantega i afegiu-hi la ceba en trossos grans.

Coeu-la per uns minuts a flama baixa. No ens la volem trobar aquesta ceba, només serveix per perfumar una mica i atenció a que no es cremi la mantega.
Abans que la ceba comenci a agafar color trèieu-la amb unes pinces. A la mateixa mantega aboqueu-hi les figues, deixeu-les coure per un parell de minuts, sense que es trenquin, i reserveu-les.

Sempre a la mateixa olla afegiu el rocafort tallat a trossets i la ricotta i aneu remenant a poc a poc fins que els formatges estiguin desfets.

Quan ja teniu la crema de formatge apagueu el foc i tapeu l’olla.

Coeu la pasta, abans de escórrer-la guardeu un got de l’aigua de cocció. Un parell de minuts abans que la pasta estigui cuita, torneu a encendre el foc a la olla de la salsa.

Escorreu la pasta i aboqueu-la a la olla. Remeneu amb la flama encesa fins que la pasta s’hagi amalgamat bé amb la salsa. Si fa falta afegiu una mica de l’aigua de cocció que heu guardat.
Afegiu-hi les figues i remeneu per un minut més amb delicadesa fent atenció que les figues no es trenquin del tot.

Emplateu i acabeu amb unes fulles de alfàbrega i, si voleu, amb uns trossets de figues acabats de tallar per cada plat.

Buon appetito!

Per cert: quan vaig comentar als meus pares que havia fet pasta amb figues, sense ni veure foto, ni tastar-ho, ni tan sols imaginar com havia pogut quedar, la resposta va ser unànime: eeks! I ja estan explicats els meus temors quan es tracta de experimentar.

T'ha agradat? Comparteix-ho!

Comentaris 2

  1. Hola! Té molt bona pinta aquesta recepta. Creus que sense la ricotta podria quedar bé també? (no puc prendre formatges frescs…)

    Gràcies!!

    Núria

  2. Post
    Author

    Hola Núria,
    fes servir gorgonzola en lloc de rocafort i el pots diluir amb l’aigua de cocció… crec que podria quedar bé!

    Records i gràcies!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *