Spaghetti alla puttanesca a la Cuina de Carbó

AntonellaMitjans, Penne, Plats napolitans tradicionals, Salses, Spaghetti, Vermicelli 4 Comments

Compartir aquesta entrada

Ahir vaig tornar a COMRàdio, al programa de la Mireia Carbó. Vam parlar de salses per a pasta tradicionals, de les que pot ser us sonen: carbonara, amatriciana, bolonyesa, ragù napolità. I en tenia preparades més, la genovese, l’arrabbiata però no vam tindre temps.

Aquí el podcast si voleu escoltar el programa.

Vam parlar també de la puttanesca i com es prepara i perquè es diu així i avui m’han entrat ganes de puttanesca i aquí la teniu. Com n’hi ha moltes variants, he escollit la recepta clàssica que he trobat al bloc de Luciano Pignataro, periodista, escriptor i gastrònom italià especialitzat en vins.

 

I és aquí que he trobat també l’explicació més acceptada sobre l’origen de aquest nom tan peculiar. Resulta que el terme puttanesca va néixer a Ischia, una illa que es troba al Golf de Nàpols, cap als anys ’50. Qui reclama la paternitat del nom és Sandro Petti, nebot del pintor napolità Eduardo Colucci i pigmalió de la dolce vita de l’illa de aquells anys. El famós local nocturn Rangio Fellone, on cantaven artistes com Mina, Peppino di Capri, Lucio Battisti, era seu i ell mateix explica que una nit, al local, quan uns amics amb gana li van demanar de preparar alguna cosa, ell va contestar que la cuina estava tancada i que no podia cuinar res.
Va Sandro! – li van dir – una puttanata qualsiasi! (una ruqueria qualsevol) – I va ser llavors que va preparar aquest plat de espaguetis amb allò que tenia. Li van dir alla puttanesca per endolcir la paraula puttanata que sonava massa fort i desde aquí el nom es va conèixer a tot el món.

Ingredients per a 4 persones

  • 400 gr. de espaguetis o linguine
  • 12 cirerols tipus pera
  • 2 filets de anxoves
  • 2 alls
  • 2 culleretes de taperes
  • 20 olives d’Aragó
  • mig got de oli
  • bitxo
  • julivert fresc
  • sal

Preparació

En una paella ampla sofregiu l’all i l’oli. Afegiu-hi els filets d’anxova, que est desfacin. Afegiu-hi les olives sense pinyons, les taperes ben rentades i el bitxo. Coeu per 30 segons més. Afegiu-hi els tomàquets tallats per la meitat i xafeu-ne la meitat amb una forquilla. Coeu amb flama fort per 6-7 minuts.

Mentrestant coeu la pasta en abundant aigua salada. Escorreu-la però no massa i aboqueu-la a la paella amb la salsa amb la flama ben forta. Remeneu bé la pasta amb el condiment i afegiu-hi el julivert picat.

Buon appetito!

T'ha agradat? Comparteix-ho!

Comentaris 4

  1. Ciao Antonella, quello che hai fatto una spiegazione piuttosto del nome della pasta puttanesca. Molti cantanti italiani che amo. Benne, mi piace tutto italiano! Ci vediamo il 5! Saremo lieti di poter cenare insieme.
    Saluti,
    Nani
    (Espero que el traductor de Google ho hagi fet bé)
    Gràcies per la teva visita. Ens seguirem.

    1. Post
      Author
  2. Pingback: Via lliure, RAC1, cap de setmana del 10 i de l’11 d’agost | La pasta per als catalans

  3. Pingback: Piccola cucina italiana: una visita | La pasta per als catalans

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *