Limoncello i que fer amb les llimones que sobren

Antonella Postres, Vegetals, Vegetarianes 7 Comments

Compartir aquesta entrada

Ja està fet el limoncello per aquest any. Ara a reposar uns mesos i per el final de l’estiu estará al punt. Ens toca acabar el de l’any passat.

Fer el limoncello és molt fàcil. El més difícil és trobar l’alcohol, que ha de ser mínim de 90º i per preparacions alimentaries, o sigui el de la farmàcia no.
A Itàlia es pot comprar a tot arreu, això sí és caríssim, de mitjana 16€ per litre.
Jo només en trobo a Andorra, per el modest import de 3€ al litre (si el compreu en ampolla de vidre d’un litre, si no és encara més barato).
Aquestes són les dosis de la meva avia, la nonna Antonietta.
Si busqueu per internet hi trobareu diferents mides, però el meu és aquest, fort i no massa dolç.

limoncello

Ingredients

  • 10 llimones no tractades, bastant grans i amb la pela gruixuda
  • 1 litre d’alcohol
  • 1 litre d’aigua
  • 800 g de sucre

Primer de tot renteu les llimones i peleu-les amb un pelapatates.
És important treure només la part groga de la pela.
En un contenidor preferiblement de vidre amb tapa hermètica poseu a macerar les peles amb l’alcohol per un mínim de 15 dies fins a un mes.

Despres d’un mes veureu que l’alcohol s’ha tornat groc i les peles blanques i serà el moment de preparar xarop.

limoncello

Poseu l’aigua i el sucre i l’aigua en un cassó i escalfeu-ho amb la flama baixa. Millor que no arranqui el bull, simplement voleu que el sucre es desfaci.

Mentrestant passeu l’alcohol per un colador i poseu-lo en un bol. Quan el xarop estigui tebi, aboqueu-lo al bol amb l’alcohol, remeneu-ho i ja el podeu posar en les ampolles, però l’haureu de filtrar abans.
Folreu un embut amb cotó fluix i amb un cullerot filtreu el limoncello a poc a poc. Totes les impuritats quedaran al cotó fluix.

Preparant les ampolles de #limoncello per els amics del Via Lliure amb les existències de l’any passat. Cin cin!

Una foto pubblicata da Antonella Speranza (@pastacatalans) in data:


Ja casi el teniu! El licor ha de reposar 4-5 mesos. Quan el passeu de l’ampolla on el guardeu a l’ampolla que utilitzareu per servir-lo, torneu-lo a filtrar amb el cotó fluix (com més vegades es filtri, quedarà més clar).
Es serveix fred (jo tinc l’ampolleta al congelador) i si voleu en gots també molt freds.

En aquesta foto podeu veure la diferencia entre un limoncello recent fet, molt groc i un que ha reposat, que a poc a poc es fa més transparent.
Quan el voleu posar al congelador l’haureu de tornar a filtrar amb el mateix sistema. Més es filtra, més maco queda.

Three shades of #limoncello: 2015, 2014, 2013. Més reposa, més transparent queda

Una foto pubblicata da Antonella Speranza (@pastacatalans) in data:

Després del primer pas, a la nevera tindreu 10 llimones sense pela que es moriran de fastic després d’una setmana, doncs com es poden aprofitar?

L’amanida de llimones és un clàssic de la Costiera Amalfitana i per fer-la s’utilitzen llimones que tenen la part blanca molt gruixuda. Es pelen deixant la part blanca (i nosaltres ja tenim les llimones pelades així perquè hem fet el limoncello), es posen en un bol i s’amaneixen amb oli, sal grossa, julivert picat, un bitxo i si voleu una mica d’all.

En fem xarop: exprimiu les llimones i poseu en un cassó els suc obtingut i la mateixa quantitat de sucre. 100 ml de suc i 100 gr. de sucre per exemple. Amb flama no massa forta deixeu que el sucre es desfaci sense que arrenqui el bull. Aquest xarop es pot guardar a la nevera per 2 o 3 mesos i es fa servir diluït amb aigua com a beguda refrescant, per banyar un pa de pessic, per lo que voleu.

En fem glaçons: congelem el suc de les llimones i fem servir els glaçons per acompanyar un te fred, per fer un granissat, per lo que serveixi.

En fem melmelada.
Ingredients per la melmelada de llimones de la Bianca (la mamma!)

  • 500 gr. de llimones pelades i sense la part blanca
  • 500 gr. de sucre
  • 100 gr. d’aigua

(la proporció és la mateixa quantitat de polpa de llimones i de sucre i 20 ml d’aigua per cada 100 gr. de polpa)
La melmelada es fa com a qualsevol altra, tot junt en un cassó remenant, remenant, remenant. Que no es torni fosca. Es guarda en pots esterilitzats. Els pots i els taps s’han de bullir i deixar assecar a l’aire. Després que s’hi hagi posat la melmelada, es tanquen bé i es posen cap a baix perquè facin el buit. I ja està.

Fem receptes de pasta!
Per exemple aquests espaguetis amb musclos i llimona o uns paccheri amb crema de coliflor.

O aquesta coca sense ous i sense mantega.

limoncello

La recepta no és meva, és la d’aquest vídeo i va quedar perfecta, molt esponjosa i perfumada.
La única diferencia amb el vídeo és que jo he fet servir suc de taronja natural i clarament no he posat la ratlladura de llimona a la massa.

Si plou ja estareu entretinguts aquest cap de setmana! Records!

T'ha agradat? Comparteix-ho!

Comentaris 7

  1. A vegades he comprat alcohol d’aquest en algun celler de confiança… arrufen una mica el nas, però te l’acaben venent (i més o menys al preu que dius tu d’Andorra). No és legal, però…

  2. Doncs quina llàstima tenir que anar a Itàlia o Andorra a buscar aquest alcohol. Jo crec que s’ha de puguer trobar a Barcelona si o sí, en alguna botiga especialitzada, o al Makro o alguna cosa així. M’encantaria fer limoncello a casa meva, sempre m’ha agradat per acabar de dinar fer un chupito:D

    1. Post
      Author
  3. Hola Antonella, acostumo a donar un cop d’ull a les tevés publicacions i ara que he aconseguit l’alcohol estic interessada en fer el limoncello segons la teva recepta pero em queda el dubte de si la graduació que tindrà el licor resultant será molt elevada. He llegit altres receptes i l’aigua que utilitzen és 3 l. en lloc d’1l com dius tú.
    Moltes gràcies per la teva atenció.

    1. Post
      Author

      Hola Josefina,
      la recepta meva és la que sempre hem fet a casa i és la més comuna. Un limoncello amb 3l d’aigua i 1 d’alcohol no quedaria aigua fresca amb perfum de llimona? 🙂
      El meu és fortet, però normalment agrada, ningú dels catalans que l’han tastat l’ha trovat massa fort…
      Ja diràs com queda!

    1. Post
      Author

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *