Us recordeu quan a principi d’octubre us vaig dir que començaria una nova col·laboració amb la Rosa Baró?
Doncs finalment ja tenim la primera recepta de plat de pasta únic. #amorplatúnic serà l’etiqueta que acompanyarà aquests plats una vegada al mes (ho intentarem!)
La Rosa ens explica:
Un plat únic pot esdevenir un plat saludable, equilibrat i complet?
Doncs si, només cal seguir els següents consells bàsics:
En un plat únic cal incloure:
- Un aliment ric en hidrats de carboni complexes (pasta, arròs, cereals, patata, llegum… )
- Un aliment proteic (carn, peix, ou, lacti o llegum)
- Dues racions d’hortalisses o verdures, ideal si una és crua i l’altra cuita.
- Oli d’oliva verge, com a millor opció de greix
- Aigua de beguda principal.
- Pa d’acompanyament a elecció de cadascú i preferiblement integral.
- Postres: fruita fresca i de temporada
Recordar també que és important la quantitat a banda de la varietat anterior. De cada un dels grups d’aliments explicats abans i que formaran el plat únic, cal afegir la quantitat adequada a les necessitats del comensal, de manera que resulti un plat complet en quantitat i qualitat.
El cas de la pasta:
La pasta és una de les opcions més fàcils i ràpides per a realitzar un plat únic ja que ens permet preparar per exemple en amanides completes molt ràpidament, o juntament amb verdures tallades en diferents presentacions, afegint un component proteic i llest.
Si no disposem d’una proteïna com la carn, peix, ou podem unir pasta amb llegums i aconseguirem una proteïna vegetal de major qualitat nutricional que si només servim la pasta o la llegum sola.
Les pastes enriquides amb vegetals no conté la suficient ració de verdures necessàries per un plat únic, caldrà doncs, completar el plat amb verdures i/o hortalisses.
La primera recepta és aquesta pasta amb carbassa i gambes. Aquest plat de pasta ens aporta un plus de beta-carotens que després el nostre cos transforma en vitamina A essencial per a la vista, la pell i les defenses.
Plat moderat en energia però ric en colesterol, provinent del marisc, i baix en fibra, que caldrà compensar amb un sopar més abundant en fibra i pobre en colesterol com per exemple una amanida amb soja i un peix blau.
I aquest és el càlcul nutricional
Energia | 490 kcal |
Hidrats de Carboni | 62g |
Proteïnes | 32g |
Lípids/Greixos | 13g |
Colesterol | 150mg |
Fibra | 4,5g |
Ingredients per dues persones
- 140 g de pasta
- 150 g de carbassa ja neta i a trossos
- 150 g de gambes pelades
- 2 o 3 gambes senceres per cada persona per decorar el plat
- 2 cullerades d’oli
- all, julivert, bitxo
Preparació
En una paella molt ampla (on després hi haurem d’abocar la pasta), escalfeu l’oli i coeu-hi les gambes senceres.
Pocs minuts per costat amb la flama no massa forta perquè no es cremi l’oli. Quan estiguin fetes retireu-les i reserveu-les.
En el mateix oli afegiu-hi dos grans d’all nets i pelats i una punta de bitxo. Un minutet i afegiu-hi la carbassa. Cobriu-la amb un dit d’aigua i coeu-la amb tapa fins que estigui tova, un deu minuts.
Quan ja estigui feta aixafeu-la amb una forquilla i incorporeu-hi les gambes pelades.
Continueu la cocció fins que les gambes estiguin cuites. Un parell de minuts.
Mentrestant coeu la pasta i escorreu-la al dente. Aboqueu-la a la paella amb la carbassa i les gambes i remeneu amb la flama ben forta per un parell de minuts.
Emplateu-ho i serviu-ho amb julivert fresc picat i les gambes senceres com a decoració.
Ja ho teniu, un plat únic i no massa calòric. Perquè la pasta no és només un plat de cap de setmana!!
Per a més consells de la Dietista-Nutricionista visiteu la seva pàgina web.
Buon appetito!
T'ha agradat? Comparteix-ho!
Comentaris 7
Un plat únic ben bo
Petons
Author
Gràcies!
Quina bona iniciativa, Antonella! I nosaltres també hi podem participar? Com? Petons!
Author
Hola! En realitat no, és una col·laboració meva amb la Rosa només de pasta… Però podries provar la recepta 🙂
Gràcies!
Molt bona iniciativa felicitats
Author
Gràcies!
Hola Antonella:
Un plat molt complert i bo.
De fet moltes vegades que menjo pasta ho faig com plat únic, perquè m’agrada molt i me poso un bon plat.
De vegades no es un plat equilibrat com el teu, per`pesa més la gula que la nutrició.
Records
Josep