Pasta amb carbassa i gambes #amorplatúnic

Antonella Creste, Elicoidali, Fusilli, Gemelli, Macarrons, Peix, Pistons, Plat únic, Tubetti, Vegetals 7 Comments

Compartir aquesta entrada

Us recordeu quan a principi d’octubre us vaig dir que començaria una nova col·laboració amb la Rosa Baró?

Doncs finalment ja tenim la primera recepta de plat de pasta únic. #amorplatúnic serà l’etiqueta que acompanyarà aquests plats una vegada al mes (ho intentarem!)

La Rosa ens explica:

Un plat únic pot esdevenir un plat saludable, equilibrat i complet?
Doncs si, només cal seguir els següents consells bàsics:
En un plat únic cal incloure:

  • Un aliment ric en hidrats de carboni complexes (pasta, arròs, cereals, patata, llegum… )
  • Un aliment proteic (carn, peix, ou, lacti o llegum)
  • Dues racions d’hortalisses o verdures, ideal si una és crua i l’altra cuita.
  • Oli d’oliva verge, com a millor opció de greix
  • Aigua de beguda principal.
  • Pa d’acompanyament a elecció de cadascú i preferiblement integral.
  • Postres: fruita fresca i de temporada

Recordar també que és important la quantitat a banda de la varietat anterior. De cada un dels grups d’aliments explicats abans i que formaran el plat únic, cal afegir la quantitat adequada a les necessitats del comensal, de manera que resulti un plat complet en quantitat i qualitat.

El cas de la pasta:

La pasta és una de les opcions més fàcils i ràpides per a realitzar un plat únic ja que ens permet preparar per exemple en amanides completes molt ràpidament, o juntament amb verdures tallades en diferents presentacions, afegint un component proteic i llest.
Si no disposem d’una proteïna com la carn, peix, ou podem unir pasta amb llegums i aconseguirem una proteïna vegetal de major qualitat nutricional que si només servim la pasta o la llegum sola.
Les pastes enriquides amb vegetals no conté la suficient ració de verdures necessàries per un plat únic, caldrà doncs, completar el plat amb verdures i/o hortalisses.

La primera recepta és aquesta pasta amb carbassa i gambes. Aquest plat de pasta ens aporta un plus de beta-carotens que després el nostre cos transforma en vitamina A essencial per a la vista, la pell i les defenses.
Plat moderat en energia però ric en colesterol, provinent del marisc, i baix en fibra, que caldrà compensar amb un sopar més abundant en fibra i pobre en colesterol com per exemple una amanida amb soja i un peix blau.

Ingredients

I aquest és el càlcul nutricional

Energia 490 kcal
Hidrats de Carboni 62g
Proteïnes 32g
Lípids/Greixos 13g
Colesterol 150mg
Fibra 4,5g

Ingredients per dues persones

  • 140 g de pasta
  • 150 g de carbassa ja neta i a trossos
  • 150 g de gambes pelades
  • 2 o 3 gambes senceres per cada persona per decorar el plat
  • 2 cullerades d’oli
  • all, julivert, bitxo

Preparació

En una paella molt ampla (on després hi haurem d’abocar la pasta), escalfeu l’oli i coeu-hi les gambes senceres.

Fregim les gambes

Pocs minuts per costat amb la flama no massa forta perquè no es cremi l’oli. Quan estiguin fetes retireu-les i reserveu-les.

Reservem les gambes

En el mateix oli afegiu-hi dos grans d’all nets i pelats i una punta de bitxo. Un minutet i afegiu-hi la carbassa. Cobriu-la amb un dit d’aigua i coeu-la amb tapa fins que estigui tova, un deu minuts.

Couem la carbassa

Quan ja estigui feta aixafeu-la amb una forquilla i incorporeu-hi les gambes pelades.

Incorporem les gambes pelades

Continueu la cocció fins que les gambes estiguin cuites. Un parell de minuts.

Mentrestant coeu la pasta i escorreu-la al dente. Aboqueu-la a la paella amb la carbassa i les gambes i  remeneu amb la flama ben forta per un parell de minuts.

Aboquem la pasta

Emplateu-ho i serviu-ho amb julivert fresc picat i les gambes senceres  com a decoració.

Ja ho teniu, un plat únic i no massa calòric. Perquè la pasta no és només un plat de cap de setmana!!

Per a més consells de la Dietista-Nutricionista visiteu la seva pàgina web.

Buon appetito!

T'ha agradat? Comparteix-ho!

Comentaris 7

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author
    1. Post
      Author
  1. Hola Antonella:
    Un plat molt complert i bo.
    De fet moltes vegades que menjo pasta ho faig com plat únic, perquè m’agrada molt i me poso un bon plat.
    De vegades no es un plat equilibrat com el teu, per`pesa més la gula que la nutrició.
    Records
    Josep

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.