Casarecce amb ricotta i espinacs #amorplatúnic

AntonellaCasarecce, Elicoidali, Farfalle, Fettuccine, Fusilli, Gemelli, Gnocchetti sardi, Mafaldine, Plat únic, Sedanini, Vegetals 8 Comments

Compartir aquesta entrada

Tornem amb un amorplatúnic, equilibrat, sa i no massa calòric.
Els protagonistes d’aquest mes són la ricotta (o el mató) i els espinacs.

Ens explica la Rosa Baró, la nutricionista que ens acompanya en la descoberta d’aquests plats:

En la recepta d’avui trobem els espinacs que comparteixen el protagonisme amb la pasta. Els espinacs són una verdura de fulla que pertany a la mateixa família que les bledes i la remolatxa, les trobem al mercat durant la tardor i la primavera, però en podem menjar tot l’any gràcies a ser una verdura molt apte per a la congelació, per aquest motiu es poden comprar congelades durant tot l’any, conservant molt bé les seves propietats originals i facilitant la seva cocció posterior.

A l’hora de comprar, és recomanable seleccionar les d’un color verd, brillant i uniforme, d’aspecte fresc i tendre. Rebutgem les que tinguin taques vermelloses o groguenques perquè probablement és conseqüència de fongs.
Al conservar, introduïm en una bossa de plàstic perforada o recipient a la nevera com a màxim 2 setmanes. Si les volem congelar nosaltres cal fer un escaldat previ.

Nutricionalment, els espinacs són poc energètics degut a que el 90% del seu pes és aigua. Fent-les aptes en les dietes per al sobrepès, l’obesitat o la diabetis. També cal destacar l’aportació de fibra que ens ajudarà en el restrenyiment.
Si ens fixem en les vitamines predomina la Vitamina C, els carotenoides i l’àcid fòlic i minerals com el potassi. Aquests nutrients són molt adequats per a embarassades, nens, gent gran i població en general. Les úniques persones que cal que controlin el consum d’espinacs són les que desenvolupin càlculs renals d’oxalats (pedres al ronyó).

Popularment o gràcies al Popeye hi ha la creença que els espinacs porten ferro o et fan més fort i cal matisar que si aporten ferro però és d’un tipus de ferro anomenat no hemo i s’acompanya d’àcid oxàlic, fet que dificulta la seva absorció i aprofitament. Però si gràcies a aquest personatge mengem més espinacs i/o verdures endavant!

És com sempre un plat molt fàcil de fer, ja veureu.

I aquí teniu el càlcul nutricional

Energia 553,5 kcal
Hidrats de Carboni 63g
Proteïnes 26g
Lípids/Greixos 22g
Colesterol 39mg
Fibra 13,5g

Ingredients per a una persona

  • 70 g de pasta
  • 200 g de espinacs
  • 10 g d’oli
  • 40 g de ricotta (o mató)
  • 30 g de pernil dolç (tallat en daus)
  • Nou moscada

Preparació

Renteu els espinacs i bulliu-los en aigua amb una mica de sal.
Escorreu-los i aprofiteu de l’aigua de cocció per coure la pasta (si fa falta afegiu una mica d’aigua i de sal més)
Mentrestant escalfeu l’oli en una paella i afegiu-hi els daus de pernil. Saltegeu-los fins que siguin una mica cruixents i apagueu el foc.
Poseu la ricotta en un bol i afegiu-hi mig cullerot d’aigua de cocció de la pasta i remeneu amb una forquilla fins que quedi cremosa. Afegiu-hi els espinacs tallats molt petits i una mica de nou moscada.
Escorreu la pasta i guardeu una mica d’aigua de cocció (que podria servir si la crema queda massa espessa).
Torneu a abocar la pasta a l’olla. Afegiu-hi el pernil, la crema de ricotta, remeneu-ho bé i fet!

Buon appetito!

T'ha agradat? Comparteix-ho!

Comentaris 8

  1. No cal ser Popeye per gaudir dels espinacs, oi? he he he. Jo crec que si prepares una pasta com aquesta a un nen poc amic de la verdura se’l menja tots sense rondinar!! Molt bona recepta, Antonella.

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author

      No, la ricotta és un punt més salada. Però com la ricotta que es troba aquí és mooolt diferent i menys bona de la que es compra a Itàlia, a vegades prefereixo el matò.
      Com a espessor queden iguals.

    1. Post
      Author
      1. Perfetto. Ho usato quella ricotta Granarolo alla quale ti accennavo, e Filei Calabresi della casa Pirro di Corigliano Calabro. (a Sant Antoni ormai si trova uno ‘e tutto.)
        L’unico grande errore è che usato dadini di prosciutto crudo, che quando lo si mette a bollire in padella, emana un odore fastidiosissimo! 🙂 Però insomma, molt bé, encara en tinc un tupper!

  2. Hola,
    hi ha una recepta que em van dir l’altre dia amb espinacs i ricotta, Malfatti, que no he sapigut trobar al teu blog. A mi sempre que em diuen una recepta italiana, vinc directe a “Lapastaperalscatalans” ;P. Tens alguna escrita?
    Em sembla una manera molt original de menjar espinacs!
    Aquesta dels caserecce serà la recepta del pròxim dissabte de pasta 🙂
    Salutacions
    Ares
    cOcUcA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *