Estrelletes per la sopa.
Farfalle
Originària de la Llombardia (la regió de Milà) i de l’Emília-Romanya (la de Bolonya), aquesta pasta es diu així perquè té una forma que recorda una papallona (en italià, farfalla). …
Farfalline
Petites papallones. Per el caldo. I res més.
Rigatoni
És una pasta curta amb ratlles i amb tall dret amb un diametre més ample respecte als elicoidali. Es recomanen per a salses de carn, bolets, tomàquets i verdures. Una …
Pappardelle
Semblants a una tallarina, la pappardella és una pasta llarga de secció plana molt ampla. Les pappardelle amb ceps són tot un clàssic. Resulten especialment recomanades per a salses cremoses, amb …
Lumachine
Petits cargols. Uns mini-mini galets. Per sopes o receptes amb llegums.
Tagliatelle
Les tagliatelle són unes pappardelle més estretes i assecades en forma de niu. Són originàries de l’Itàlia septentrional, sobretot de l’Emília-Romanya, la regió de Bolonya. Precisament, un plat molt conegut són les …
Fusilli corti col buco
I fusi, en italià «agulles de teixir», donen nom a aquest format de pasta. Per preparar els fusilli s’havia de enrotllar molt ràpidament un espagueti foradat al voltant d’una agulla …
Cannolicchi rigati
Els cannolicchi en italià són les navalles. Aquest format és més petits dels tortiglioni i les ratlles van rectes com en els rigatoni. Bons per el forn o amb salses riques.
Tortiglioni o elicoidali
Aquest format de pasta canvia de nom segons el fabricant. És semblant a un rigatone, però amb un diàmetre més petit, i les ratlles no són rectes, fan una mica …
Mezzanelli tagliati lisci
Mezzanelli tagliati lisci @pastadimartino. El format original és llarg, com uns espaguetis i es trenquen a mà abans de coure’ls. Aquesta és la versió ja “trencada”. Format típic de la …
Gnocchetti sardi
Com ens diu el nom, és un format de pasta típic de Sardenya. En sard s’anomenen malloreddus. Són uns petits nyoquis amb ratlles que mantenen molt bé la salsa. Segons …